maanantai 13. helmikuuta 2012

Ollos huoleton, poikas valveil' on


"Kuullos pyhä vala, kallis Suomenmaa:
sinuun koskea ei väkivalta saa!
Sua suojelemme, verin varjelemme.
Ollos huoleton, poikas valveil' on!
Sua suojelemme, verin varjelemme.
Ollos huoleton, poikas valveil' on!"
 
(Valalaulu)
 
Hieno viikonloppu takana. Pääsimme seuraamaan poikien sotilasvaloja Kajaanissa ja Kuopiossa. Kajaaniin lähdimme ajelemaan jo kuuden jälkeen aamulla. Oli hyvin kylmä, matkan varrella oli jopa -31 C, mutta onneksi perillä oli "vain" -18 C. Toinen poikamme vannoi juhlallisen sotilasvakuutuksen ja se tapahtui onneksi sisätiloissa, joten ei tarvinnut palella. Se oli koruton tapahtuma, mutta ihan koskettava kuitenkin. Poikamme ylennettiin tykkimieheksi. Tämän jälkeen lähdimme paraatikentälle seuraamaan sotilasvalaa. Ihmisiä oli runsain mitoin paikalla eikä siellä oikein nähnyt mitään, olisi pitänyt änkeytyä eturiviin... mutta seurailin tapahtumaa vähän ylempänä. Poikamme oli sitten kuitenkin mukana ohimarssissa. Sotilaita oli yli tuhat, joten ohimarssi tuntui jatkuvan ja jatkuvan. Oli todella kylmä, paikalla kävi mukava viima niin että kasvot ja sormet meinasivat jäätyä. Mutta oli hienoa! Näimme poikamme tuvan ja hän esitteli meille myös kaappinsa. Söimme hernekeittoa ja näkkileipää ja joimme mehua. Kotimatka oli taas pitkä ja seitsemän maissa saavuimme takaisin. 
 
Lauantaina oli sitten valatilaisuus Kuopiossa. Se oli vähän juhlavampi tilaisuus, koska tasan 50v sitten varuskunta aloitti siirtonsa Kuopiosta Kajaaniin. Tapahtuma pidettiin Kuopio-hallissa. Tällä kertaa valan vannojia oli noin 370, mikä oli paljon vähemmän kuin Kajaanissa. Halliin olisi kyllä mahtunut enemmänkin sotilaita :)  Nuorin poika vannoi tällä kertaa sotilasvalan ja ylennettiin jääkäriksi. Ohimarssi tapahtui Puistokadulla ja väkeä oli paljon seuraamassa sitä. Kun kävelimme paikalle, joku nainen tuli vastaan ja alkoi kysellä että tuleeko siellä ajoneuvoja.. siis jotain panssareita varmaan, ja sitten se kysyi että onko tämä joku mielenosoitus Puolustusvoimien supistuksia vastaan :D Mieheni vastasi siihen, että no ei kun tämä on sotilasvalatilaisuus! Mutta kyllä meitä nauratti :D Marssin jälkeen hallilla saimme taas syödä hernekeittoa ja näkkileipää. Ihan hyvää oli. Ja sitten oli molemmat pojat sotilasasuissaan siinä ja minä äitinä olin pakahtua ylpeydestä, he näyttivät niin komeilta ja upeilta kaikin puolin! Vaikka en olekaan mitenkään militaristinen ja olen sotaa vastaan, on tällaisissa hetkissä kuitenkin jotain sykähdyttävää. Pojat ovat valmiina jne ja ovat valansa vannoneet, mutta toivotaan kuitenkin että sitä sotaa ei koskaan tule, johon he voisivat joutua.

1 kommentti:

  1. Hienoa nähdä nämä kuvat ja lukea sinun kuvauksesi tilaisuuksista. Niissä oli varmaan mahtava tunnelma. En ole koskaan päässyt seuraamaan sellaisia. Meidän pojat ovat niin salskeita ja komeita :)

    VastaaPoista